Ronde Tafel even 'on hold'

Profielfotohenk schol May 28, 2017 653 keer bekeken 0 comments

De mannen van de Ronde Tafel hebben hun project even geparkeerd. Dat heeft met geld te maken. Om met ongeveer vijftig leerlingen te kunnen beginnen is een bedrag van een half miljoen nodig. Daarover komt nu geen duidelijkheid.

Waar gaat het ook alweer om: er is een omvangrijke groep jongens en en meisjes die stranden in het reguliere onderwijs, omdat ze niet zo gemakkelijk leren en hun talenten soms onvoldoende uit de verf komen in het reguliere onderwijssysteem. Volgens sommige cijfers zitten daarom in Nederland meer dan honderdduizend jongeren 'op de bank', waar ze best een functie zouden kunnen vervullen in een bedrijf of bij de overheid. Die groep willen initiatiefnemers Koen van Erve en Ben Sprangers met een op hun behoeften aangepast onderwijsaanbod aan een erkend diploma helpen, zodat ze meer kans maken op de arebeidsmarkt en regie krijgen over hun toekomst. 

Het idee van de Ronde Tafel behelst onderwijs op maat, toegespitst op de talenten van de jonge mensen, en intensieve begeleiding. Deze aanpak kost, alle kosten meergerekend, ongeveer 10.000 euro per leerling per jaar. Dat bedrag zou van de overheid moeten komen.

Het ROC West-Brabant, waar de Praktijkschool onderdeel van is, kan het benodigde bedrag niet ophoesten. In tegendeel: het ROC moet bezuinigen. Ben Sprangers, een van de twee initiatiefnemers, vertelt: "We hebben met het ministerie gesproken. Dat aarzelt, want we hebben het hier over een nieuwe vorm van onderwijs. En er zijn veel nieuwe initiatieven in het land, vertellen de ambtenaren. Het wachten is op een nieuw kabinet en een nieuwe minister van onderwijs. Die moet knopen doorhakken."

Ambassadeurs

Ondertussen is er veel gebeurd rond het project sinds vorig najaar. Er is gerekend en er zijn verschillende locaties bekeken. Er is een groep ambassadeurs gevonden, waarin onder anderen oud-burgemeester van  Breda, Peter van der Velden, zitting heeft genomen.

Peter van der Velden was de allereerste die zonder enige aarzeling toezegde. Vervolgens zegden ook Marlijn Lodewijks, stadsontwikkelaar bij BPD en betrokken stadsgenote, en Peter Werther (eigenaar Heeren van Oranje/hotel Mastbosch en voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland) enthousiast toe voor het ambassadeurschap van de Ronde Tafel.

Op maandag 6 maart is ook oud-wethouder en ondernemer/investeerder Cees Meeuwis tot het gezelschap toegetreden dat het project steunt en promoot om voor jonge mensen die wat lastig leren en soms sociaal ook niet helemaal optimaal in elkaar zitten, een op maatwerk gerichte leer-werkomgeving te creëren. Nu vallen veel van deze jonge mensen tussen wal en schip in het reguliere onderwijs. Dat is vaak te voorkomen met opleidingen op maat, gericht op hún capaciteiten, en meer begeleiding. Op 15 maart, om 16.00 uur, presenteerden Koen van Erve en Ben Sprangers hun plannen in de Praktijkschool Breda (Frankenthalerstraat).

En er is veel gepresenteerd, onder meer in maart bij de gemeenteraadscommissie maatschappij.

Een van de vragen die nu rijst is of de gemeente Breda - de gemeenteraad dus -  bereid is het initiatief te omarmen. Daarnaast is de hulp van Bredase ondernemers en het publiek onontbeerlijk. Maar eerst, zo is de redenering van Koen en Ben en de school, zou er (politieke) erkenning voor deze aanpak moeten komen. Dan kunnen vervolgstappen worden gezet. 

0  Comments

Onze partners:

               

Communiceren met Stadslab:           

 

 

Cookie settings